OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Strava

 

Bulharská kuchyňa sa považuje za jednu z najzdravších kuchýň v Európe. Jedlo ja pripravované väčšinou zo zeleniny na slnečicovom oleji. je bohaté na ryby a kuracie mäso. Do pokrmov pridávajú tradičné bulharské korenie - čubricu (saturejku). V Bulharsku si môžete pochutnať na jedinečných mliečnych výrobkoch - bulharskom syre - sirene a unikátnom jogurte, ktorý obsahuje kultúru nachádzjúcu sa len na uzemí Bulharska pod názvom kisele mljako.

Je dobré ochutnať aj tradičné jedlá - fazuľovú polievku - bob čorba, na grile pripravované kvalitné mleté mäso - kebabčeta, studenú polievku s kyslým mliekom - tarator, jedlo odobné našim prekladaným zemiakom s mletým mäsom a baklažánom - musakakavarma - podobná nášmu gulášu, pečivo - banica plnené sirením. 

V Bulharsku si môžete pochutnať na kvalitnom víne a typickom bulharskom alkohole - rakiji a mastike. Čoraz väčšej obľube sa teší aj pivo. Najznámejšie značky sú Zagorka a Kamenitza, ochutnať môžete aj Burgasko, Šumensko a Astiku. V reštauráciách dostanete aj čapované pivo - nalivno bira.

Kávu v kaviarničkách, ktorých je na každom rohu neúrekom podávajú ako silné preso v malých šálkach, ak máte chuť na väčšiu kávu pýtajte si dolgo kafe.

 

V Bulharských obchodoch kúpite potraviny, ktoré sú porovnateľné s našimi, s cenami podobnými ako u nás. V reštauráciách sú dokonca v niektorých prípadoch ceny nižšie ako  nás.

Voda v Bulharsku je pitná, ale odporúča sa piť vodu z obchodu, ktorá je dostupná vo veľkých napr. 5 - litrových fľašiach.

aktualizované: 14.06.2017 16:15:03